Al cor de la Conca de Barberà entre un paisatge de vinyes i turons suaus, s’aixeca un dels grans símbols de la pagesia organitzada de Catalunya: la Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca. Més que un celler, és una història viva de lluita, innovació i orgull col·lectiu.
L’origen d’un projecte col·lectiu
Van ser en els darrers anys del segle XIX, en plena crisi de la fil·loxera quan un grup de pagesos va plantar la llavor del que seria el primer celler cooperatiu de Catalunya. Amb esperit col·lectiu i visió de futur, van unir esforços per protegir la feina i els drets dels treballadors del camp.

La Casa va ser el primer local social del celler cooperatiu de Barbera de la Conca
Aquesta embranzida no va estar exempta de dificultats. Eren temps de fortes tensions amb els grans propietaris, que imposaven condicions abusives als rabassaires i parcers. En aquest context es va declarar una vaga al poble, i les dones dels pagesos en van ser protagonistes. Determinades, van sortir al carrer i es van manifestar pacíficament pels carrers de Barberà els dies previs a l’1 de maig. Aquella resistència, basada en la solidaritat i el suport mutu, es va allargar durant mesos. Fruit d’aquella lluita col·lectiva, el 1894 naixia el primer Celler Cooperatiu de Catalunya.
“La casa” va ser el primer local social del celler cooperatiu, un veritable centre de trobada, educació i divulgació dels valors del cooperativisme i la solidaritat treballadora.
La nova etapa amb l’empremta de Martinell
A inicis del segle XX, la cooperativa es va renovar amb força. Amb el suport de la Mancomunitat de Catalunya i el finançament del Banc de Valls, va iniciar-se la construcció del nou celler. L’encarregat del projecte, Cèsar Martinell, a cavall entre el modernisme i el noucentisme, va aplicar una arquitectura funcional i estètica a parts iguals.

Cooperativa Barberà de la Conca
L’arquitecte vallenc va construir prop de quaranta cellers, la majoria en el període que va entre el 1919 i el 1924, coneguts com les Catedrals del Vi.
Martinell no només va dissenyar un edifici preciós; va concebre un espai pensat per millorar la producció del vi, optimitzant la recepció de la verema, l’elaboració del vi, la ventilació natural i la il·luminació. La seva visió era moderna, pràctica i sostenible, molt avançada al seu temps.
Mirant al futur amb arrels ben fondes
Avui, la Cooperativa continua viva i activa, amb una aposta clara per la qualitat i la identitat. El Trepat, varietat autòctona i singular, ha trobat aquí un dels seus grans altaveus, així com l’elaboració de caves amb personalitat pròpia. La combinació del saber fer, el respecte per la vinya i l’adaptació als nous temps fan de la cooperativa un referent a la Conca.
El paisatge que envolta Barberà, amb la seva orografia suau, el clima mediterrani i els sòls diversos, aporta un caràcter inconfusible als vins i caves que s’hi elaboren. El territori es fa present en cada copa.
Una experiència d’enoturisme que uneix patrimoni, paisatge i passió pel vi
La millor manera d’entendre tot això? Vine a descobrir-ho de primera mà. Passeja entre arcs catenaris i tines noucentistes, escolta la història que amaguen els seus murs, i tasta el fruit de generacions i de feina cooperativista.
Una experiència que connecta passat i present amb el gust autèntic de la terra.

Varietat trepat DO Conca Barberà
👉 Reserva la teva visita i deixa’t sorprendre pel primer celler cooperatiu de Catalunya. Una història de futur amb arrels centenàries.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!