Jujol

Moltes vegades arribem a Jujol des de Gaudí i el modernisme, i en canvi no era ni modernista, ni gaudinià. Josep Maria Jujol i Gibert va ser un arquitecte nascut a Tarragona el 1879, un geni a cavall dels s. XIX i XX, inclassificable, incansable i amb una creativitat que va trencar esquemes. Les seves obres eren tan avançades al seu temps, que fins i tot avui dia resulten sorprenents i innovadores. Lamentablement, el més gran i genuí col·laborador d’Antoni Gaudí, és poc conegut i reconegut a casa nostra, al Camp de Tarragona. Va haver de venir l’actor John Malkovich a explicar-nos quatre coses…i ni així. A Camins km0 posem el nostre granet de sorra fent visible la seva obra al Camp de Tarragona, i sobretot visitable, perquè una de les grans dificultats per coneíxer-lo, és que molt d’aquest patrimoni habitualment està tancat.

Els inicis de Jujol: Una infantesa marcada per l’art

Josep Maria Jujol i Gibert va néixer el 16 de setembre de 1879 a Tarragona. Fill d’Andreu Jujol, originari de la Selva del Camp, que exercia com a profesor a l’Escola pública de Sant Joan, a l’alçada de la Plaça de la Mitja Lluna de Tarragona. Des del tercer pis on hi havia la vivienda familiar, el petit Jujol tenía una vista privilegiada del Serrallo i del Mar. El blau del mar i del cel del Camp l’acompanyaran sempre, i aquest color és present a tota la seva obra.

Des de ben petit, va mostrar un interès profund per l’art i l’arquitectura, influenciat pel seu pare, que era professor de dibuix, i pel ric patrimoni cultural de la seva ciutat natal. La seva infantesa va transcórrer entre els carrers històrics de Tarragona, on les ruïnes romanes i les esglésies medievals van alimentar la seva imaginació i creativitat. A l’escola, va destacar per les seves habilitats en dibuix, fet que el va portar a estudiar a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona, on va conèixer a grans mestres del Modernisme. Aquesta etapa inicial de la seva vida va ser clau per al desenvolupament del seu estil únic, que combinava elements tradicionals amb una innovació radical, establint les bases de la seva futura carrera com a arquitecte i col·laborador estret de figures tan prominents com Antoni Gaudí.

El més gran col·laborador de Gaudí oblidat

Qui era Josep M Jujol? Pintura Mural Església de Vistabella

Al segle XIX si volies fer alguna cosa de profit havies d’estar a Barcelona, i allà es va trasladar la familia cap el 1888. Tot i això, Tarragona i el seu Camp, les festes amb la familia del Cos del Bou, l’amfiteatre i La Catedral, o els paisatges rurals dels pobles i llogarets on estiuejava a casa dels parents, van ser sempre presents i vius.

“escribiu català de Barcelona, però parleu tarragoní” els hi deia als seus fills

Enmig d’una Barcelona efervescent i modernista, un jove Jujol estudiava dibuix, arquitectura i donava les seves primeres passes com a aprenent amb els millors arquitectes de l’època. Sens dubte el punt d’inflexió va ser quan va conèixer Antoni Gaudí, arribant a ser el seu col·laborador, i sobretot amics per tota la vida.

Les obres mestres de Josep Maria Jujol en col·laboració amb Gaudí

Cap a 1904 tindria lloc la Restauració de la Catedral de Mallorca, dirigida per Antoni Gaudí amb la col·laboració, excepcional, de Josep Mª Jujol a qui va confiar treballs tan destacats com el mural del presbiteri. El seu personalíssim estil és inconfusible.

Segons testimonis, cap altre ajudant va rebre de la part de Gaudí tants elogis ni confiança plena en el seu treball, com aquell jove tímid i introvertit del Camp, que dominava el color i el moviment com cap altre.

Jujol al Camp de Tarragona: El Modernisme Rural

El primer encàrrec de Jujol a Tarragona va ser el Teatre Metropol, que encara avui dia resulta avantguardista i audaç. Però poc a poc, es van anant succeint obres, intervencions i encàrrecs als pobles rurals del Camp de Tarragona . L’obra de Jujol està disseminada per pobles i llogarets com Renau, Vistabella, Els Pallaresos, Bràfim, Montferri, Vallmoll.

Moltes vegades seran obres religioses, intervencions en ermites, capelles o fins i tot objectes de litúrgia, molt del gust de l’arquitecte, amb unes fortes creences religioses.

La influència del paisatge rural en l’obra de Jujol

Altres vegades, seran encàrrecs per reformar o ennoblir cases pairals de pagesos benestants, o cases d’estiueig de la burgesia, com al poble d’Els Pallaresos. La confiança en Jujol de les germanes Bofarull i altres veïnes, van fer possible que avui puguem resseguir la seva petjada tot passejant pel petit poble, i gaudir d’una mostra única d’obra civil i sacra.

La Ruta Jujol a Montferri, Tarragona

Aquesta ruta neix per mostrar per primera vegada el modernisme rural de l’interior de la Costa Daurada, i les principals obres que Josep M Jujol va deixar al món rural. Ell, va saber apropar la modernitat de Barcelona als pobles del Camp de Tarragona, amb una mirada pròpia que va traspassar tots els límits: humans, econòmics i materials. Va superar el modernisme per crear un llenguatge propi.

Com preparar una visita per descobrir l’obra de Jujol

A Camins km0 us l’apropem sense presses, sense cues, sense aglomeracions a la vida de Josep Maria Jujol amb aquesta ruta.

Una ruta en autocar al vostre ritme, amb grups reduïts i sense l’estrès dels nuclis urbans : aquí fem turisme slow.

A més a més, podeu combinar la ruta amb degustació de productes locals, un menú degustació o un tast guiat. Us hi apunteu?

Música i arquitectura Modernista

Per què una Nit de Concert Modernista al Santuari? El modernisme va abastir diferents arts, l’arquitectura potser és la més coneguda, i ja sabeu que ens encanta ensenyar-vos-la. Però també ho van ser altres arts, com la música o la literatura.

Tot i que no hi ha una data exacta d’inici i fi, podem dir que va ser un corrent artístic que es va estendre aproximadament entre 1885 i 1920, coexistint amb altres corrents i tendències com el noucentisme o l’historicisme. A les comarques tarragonines va deixar innumerables mostres. Llegir més

St Magi de Brufaganya i Jujol

El 19 d’agost és Sant Magí, i a Tarragona es celebra la Festa Major “petita” , és una forma de dir-ho perquè en realitat els tarragonins s’hi impliquen de debò. Un dels actes tradicionals amb més simbolisme és l’arribada de l’aigua des del santuari de Sant Magí de la Brufaganya. Aquest santuari està situat a 760 m d’altitud, sobre el començament del Torrent de Sant Magí, al terme municipal de Pontils a la Conca de Barberà.

Els portants de l’aigua la van a buscar i després de passar pels diferents pobles de la ruta, un cop arriben a Tarragona reparteixen l’aigua en ampolletes i cantirets de fang cuit, davant de l’ermita del sant, a la part alta de la ciutat.

Un d’aquests pobles de la ruta és Bràfim, a l’Alt Camp, a la foto de portada. I un dels confrares de Sant Magí de la Brufraganya, Josep Mª Jujol i Gibert.

Llegir més

Sembrat i roselles Plana de Seca Alt Camp

Els dies 3 i 4 de Novembre no ens busqueu a l’Alt Camp.  Descobrir Catalunya ens ha convidat a una trobada per debatre sobre un nou model turístic. Ens reunirem un centenar de persones, empreses i entitats del país involucrades en el turisme que es localitza en el món rural o que està en sintonia amb el turisme sostenible. I més de 500 hopodran seguir on-line.

La trobada es farà al Santuari del Miracle(Solsonès), un espai immillorable. En un entorn tranquil parlarem sobre patrimoni material i immaterial, producte agroalimentari, natura, pobles, experiències, serveis, possibilitats, present i futur. Sobre els reptes que tenim per davant, o quines responsabilitats hem assumir perquè el model de turisme de futur sigui veritablement sostenible.

L’objectiu és fer créixer plegats un veritable model de turisme sostenible i responsable, basat en la proximitat i les comunitats locals.

Llegir més

El primer Festival de Senderisme de les Muntanyes Prades tindrà lloc els dies 22-23 i 24 d’octubre. Camins km0 hi participem i us acompanyem perquè descobriu el Mar de les Muntanyes de Prades a Alcover, a la comarca de l’Alt Camp.   De la mà del Museu d’Alcover   conduirem dues activitats per viure les Muntanyes de Prades a peu de carrer.

Llegir més