Un molí paperer del s. XVIII a La Riba
Un molí paperer rehabilitat recentment per l’ajuntament és la sorpresa que us espera al poble de La Riba, a l’Alt Camp. Tot pujant unes escales que arranquen de la Plaça Major, trobem una edificació que amaga un secret al seu interior: des de fora semblaria un habitatge més del poble, però la cartel·la de la seva porta ens indica que estem davant del centre d’interpretació d’Els Camins de l’aigua i del paper.
El visitant és transportat a l’època en què La Riba era un dels centres més importants de producció de paper a Catalunya, només superat per la comarca de l’Anoia. De fet, dins del nucli urbà, n’hi ha una vintena de molins paperers. A més a més, descobrireu la relació dels ribetans i ribetanes amb l’aigua dels Rius Brugent i Francolí al llarg dels segles. També hi ha un espai per reflexionar sobre els efectes del cambi climàtic, l’aigua o el reciclatge.
Descobreix el Molí del Racó, patrimoni amagat de l’Alt CAmp
Amb aquest nom “patrimoni amagat”, englobem tots aquells espais patrimonials de petits pobles rurals a la comarca, i que habitualment estan tancats, com el molí paperer del Racó. Quantes vegades heu arribat a un poble i heu trobat el castell, l’ermita o el pou de gel i no heu pogut entrar?
La realitat dels pobles d’interior, és que la major part de les vegades no tenen el múscul per obrir de forma regular tot el patrimoni que gestionen.
Per això els serveis professionals de guiatge com el que oferim Camins km0 són una bona solució: vosaltres podeu gaudir d’aquest patrimoni, i els ens públics o privats que el gestionen poden ensenyar-lo, delegant això a una empresa professional.
Tot i això, en el cas del Molí del Racó, des de gener de 2024 s’ofereixen visites guiades cada 2n dissabte de mes, a les 11 h i a les 12 h. Podeu fer la vostra reserva trucant a l’ajuntament, o enviant un correu electrònic a turisme@lariba.cat. O si el voleu gaudir qualsevol altre dia o horari, ja sabeu que podeu contactar amb nosaltres a info@caminskm0.com , i us l’ensenyarem encantades.
A més a més, des del Molí del Racó, surt una ruta urbana senyalitzada i autònoma per conèixer els vint molins paperers que es concentren a la vila, oferint una experiència completa sobre el passat industrial del poble.
Visita guiada i Tast amb cellers de la DO Tarragona
En aquest sentit, i per donar-li un caire més mediterrani, aquest estiu hem organitzat conjuntament amb l’Ajuntament de La Riba dues visites guiades al molí que es tancàven amb un tast de capvespre, amb dos cellers convidats de la comarca.
El divendres dia 26 de juliol Cellers Blanch de Puigpelat, va fer un tast guiat en què vam poder tastar 3 dels seus vins: Microvinificació-Xarel·lo, Coordenades 1º 19, un ull de llebre de la terra, i Blanch Subirat Parents, un escumós tradicional.
Tot seguit, el dissabte 17 d’agost el celler convidat va ser Vinya Janine de Rodonyà. Els vins ecològics escollits pel tast van ser: La Rabassa del Carlets, un xarel·lo ben fresquet, La Tieta, de varietats Sirah i Sumoi, i per acabar un escumós, Pei. Esteu al cas, perquè en tindrem més!
Un dels “mantres” de la nostra cooperativa és patrimoni, paisatge i producte, perquè sabem que és un trio guanyador. Per sort, a la nostra comarca tenim la gran avantatge de tenir-ne molt, i de moltíssima qualitat.
Tallers familiars sobre patrimoni local: aprendre jugant, la clau de l’èxit
Això és el que fem per molts ajuntaments i associacions que no saben com apropar i fer més atractiu el seu patrimoni als visitants, o fins i tot als seus veïns i veïnes.
Les festes majors, les festes petites d’hivern, són bones oportunitats per obrir i apropar el patrimoni als veïns i veïnes del vostre poble. S’ha de donar un contingut interessant i fer-ho divertit.
Amb ocasió de la Festa Major del poble de La Riba vam organitzar un taller infantil per fer paper maixé. Una petita introducció al Molí del Racó, per contextualitzar i explicar les arrels del poble als més petits, i després…. a embrutar-se les mans!!!
Fer una manualitat és relativament fàcil, no es tracta d’això. En els nostres tallers trobareu un treball d’investigació i documentació previ, però amb un fil conductor, adaptant-se a cada públic i a l’espai patrimonial.S’ho han de passar bé, han de tenir ganes de tornar, i d’explicar-ho als padrins, cosins i amics.
El resultat de l’activitat és que coneixen més la història del seu poble, i es senten orgullosos del patrimoni que tenen. El més important és que han de riure molt mentre ho fan. Així és com Camins km0 sabem que estan aprenent mentre juguen.
I vosaltres: teniu un espai patrimonial increïble al vostre poble i us agradaria veure com obre les seves portes? Aquí estem.
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!