Música i arquitectura Modernista

Per què una Nit de Concert Modernista al Santuari? El modernisme va abastir diferents arts, l’arquitectura potser és la més coneguda, i ja sabeu que ens encanta ensenyar-vos-la. Però també ho van ser altres arts, com la música o la literatura.

Tot i que no hi ha una data exacta d’inici i fi, podem dir que va ser un corrent artístic que es va estendre aproximadament entre 1885 i 1920, coexistint amb altres corrents i tendències com el noucentisme o l’historicisme. A les comarques tarragonines va deixar innumerables mostres.En arquitectura hi ha llibres especialitzats, us recomanem Casa Navàs i el modernisme de tota la província de tarragona,  de l’arquitecte Josep M Buqueras i Bach, un expert en l’obra de Jujol a més a més.

El Lied Català

Però avui parlarem de Música, amb majúscules. I tot el que escrivim a continuació, li devem a l’Emili Gisper, qui ens ha obert un camí nou: poder viure el Santuari de Montferri des d’una experiència musical.

A Europa durant aquesta època en què el modernisme floria, va néixer un gènere musical i més concretament vocal: el Lied. El Lied és la cançó culta de compositor. El modernisme català es va fer ressò d’aquesta iniciativa i compositors de molta qualitat com per exemple Eduard Toldrà i Enric Morera, van nodrir el moviment cultural nacional amb la seva aportació musical, amb l’anomenat Lied Català.

El binomi arquitectura i música: cultura sempre

Aquesta va ser la proposta que ens van portar l’Emili i el David Jiménez Canturri, tenor i pianista respectivament. Poder obrir l’espai del Santuari de la Mare de Déu de Montserrat de Montferri, projecte de l’arquitecte Josep M Jujol, qui ben segur hauria escoltat i gaudit algunes de les peces que formaven el repertori.

La formació, composta veu amb Emili Gispert, tenor, i de piano amb David Jiménez Canturri va néixer amb la voluntat de difondre la veu cantada. Els dos intèrprets, naturals de Tarragona, tenen una llarga trajectòria musical. Sabeu que sempre que podem busquem col·laboracions xules, i quan aquests dos artistassos ens van fer la proposta ens hi van posar de cap.

Programa_Concert_modernista_Caminskm0_Santuari_Montferri

Programa_Concert_modernista_Caminskm0_Santuari_Montferri

El programa de la 1era Nit de Concert Modernista al Santuari de la Mare de Déu de Montserrat de Montferri

Tot i que el concert començava a les 19h, a les 18h ja van començar a arribar els assistents, i vam començar puntuals. La idea era fer una breu introducció i contextualització de la història i característiques principals, sense estendre’s perquè la protagonista era La Música. L’Emili Gispert, i en David Jiménez, pianista, van fer una selecció de temes clàssics i populars dels compositors catalans Eduard Toldrà  i Enric Morera i Viura amb lletres i poemes de Joan Salvat-Papasseit i  Josep M. De Segarra, per viure una autèntica Nit de Concert Modernista al Santuari de la Mare de Déu de Montserrat de Montferri de l’arquitecte Josep M. Jujol.

Concert_modernista_Caminskm0_Santuari_Montferri

Concert_modernista_Caminskm0_Santuari_Montferri

Us deixem l’enllaç a un article que ens van fer a Esguard de Dóna i que ens va encantar. Des d’aquí mil gràcies ;)

Va ser una nit màgica, sens dubte. Va haver-hi aplaudiments, bisos, i molt, molt de carinyu. Vam estar encantades de poder gaudir d’aquest edifici com no ho havíem fet mai: amb l’Emili, el David, la Montse, i tots els qui ens vau acompanyar… I amb el record pel nostre arquitecte: Josep M Jujol, Artista Total.

Ens hem quedat amb ganes de més…I valtrus? Ja ens dieu si en fem un altre  ;)

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *