St Magi de Brufaganya i Jujol

El 19 d’agost és Sant Magí, i a Tarragona es celebra la Festa Major “petita” , és una forma de dir-ho perquè en realitat els tarragonins s’hi impliquen de debò. Un dels actes tradicionals amb més simbolisme és l’arribada de l’aigua des del santuari de Sant Magí de la Brufaganya. Aquest santuari està situat a 760 m d’altitud, sobre el començament del Torrent de Sant Magí, al terme municipal de Pontils a la Conca de Barberà.

Els portants de l’aigua la van a buscar i després de passar pels diferents pobles de la ruta, un cop arriben a Tarragona reparteixen l’aigua en ampolletes i cantirets de fang cuit, davant de l’ermita del sant, a la part alta de la ciutat.

Un d’aquests pobles de la ruta és Bràfim, a l’Alt Camp, a la foto de portada. I un dels confrares de Sant Magí de la Brufraganya, Josep Mª Jujol i Gibert.

L’aigua de St. Magí a Tarragona

La llegenda diu que Sant Magí va néixer a Tarragona al segle III.  Es va fer ermità i es va retirar a una cova de la Brufaganya, per dedicar la seva vida a Déu, a l’oració i la contemplació. Perseguit per Roma a causa de la seva religió el van tancar a la presó.  Llavors la tradició explica que uns àngels li van obrir les portes de la presó i li trencaren les cadenes. Quan Magí es va veure lliure, s’escapà de Tarragona, sortint pel portal de la muralla anomenat del Carro, i tornà ràpidament a la seva cova de la Brufaganya.  Quan els soldats de l’emperador el van trobar l’apallissaren fins acabar cansats i assedegats. Demanaren aigua  Magí qui en féu sortir tres fonts de la roca viva. Després el van matar allà mateix.

És aquesta l’aigua que els portants de l’aigua de Sant Magí de Tarragona, porten a la ciutat per la festivitat del sant.

Jujol va ser confrare de Sant Magí de la Brufaganya fins a la seva mort.

Jujol mentre estava a Barcelona va pertànyer a la confraria de Sant Magí de la Brufaganya de fins a la seva mort. De fet, al 1930 la confraria de Sant Magí màrtir de la ciutat de Barcelona li va encarregar un projecte pel Santuari, que malauradament no es va realitzar mai.

Disseny de Jujol pel santuari a St Magí

El tema escollit va ser la escena en la qual Sant Magí és deslliurat per l’àngel de la presó de Tarragona. Una volta típicament romana, tancada amb una reixa. EL projecte inicial deixava com inacabada la construcció a la manera de les restes arqueològiques, deixant que les plantes naturals acabessin de guarnir el conjunt. L’escut de la ciutat i la la inscripció: “Ofrena deis devots de Barcelona”, remataven l’obra.

Arxiu Jujol

La imatge d’aquest article és el disseny original que es conserva a l’arxiu Jujol. Gràcies al treball de recopilació durant anys de tota aquesta documentació molts dels dissenys, esborranys, projectes i “divertimentos, del geni tarragoní Josep Mª Jujol, s’han preservat i quedaran per sempre. Gràcies.

Aquí us deixem una foto de Sant Magí a l’ermita del Lloret de Bràfim, un dels pobles que formen part de la ruta de l’aigua fins arribar a Tarragona. Al costat de l’ermita neo romànica de principis del s XX, trobareu també el brollador que Josep Mª Jujol va fer amb canonades en desús. El tema de la serp, les forces del mal, terrenals, enfrontada a les forces divines representades en un ocell, forma part de la temàtica Jujol, de la seva espiritualitat.

Brollador ermita del Lloreto de Jujol

Molts abans de la irrupció de l’art povera a Europa,  Jujol ja dominava aquesta forma de treballar els materials, aprofitant materials de rebuig per crear obres d’art inverosímils. Visionari ?? No ho dubteu mai.

Ruta Jujol a la Costa Daurada

A l’ermita del Lloret de Bràfim trobareu una zona habilitada per descansar, ombrívola. Una imatge de St. Magí,  que assenyala la ruta de l’aigua fins arribar a Tarragona. Una meravellosa ermita Neo romànica, amb unes vistes incomparables.

Al costat de l’ermita , trobareu també el brollador que l’arquitecte tarragoní va fer amb canonades en desús. Una al·legoria de la lluita entre les forces divines i les terrenals, repetida en la temàtica cristiana, i molt del gust de l’arquitecte, que en va fer diversos dibuixos durant tota la vida.

Descobriu més coses d’ aquest Artista Total a la Ruta Jujol: Montferri, Vistabella, Renau, Bràfim, Els Pallaresos…

Esteu convidats !

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *