Fruiturisme a Bràfim amb Camins km0

El rere mar de la Costa Daurada amaga racons plens d’encant, que han quedat suspesos en el temps. Indrets on gaudir d’una primavera avançada, fer una passejada tranquil·la, tastar productes locals de qualitat i visitar llocs emblemàtics que no t’esperes. On?. A Bràfim, a la Plana de Secà de l’Alt Camp.

Ametllers-florits-plana-de-secà-

Hem dissenyat aquesta ruta dins de les accions del Projecte Singulars Plana de Secà, adreçades a descobrir el nostre territori. I ho hem fet en bona companyia: es van apropar l’Anna Continente i en Jordi de Retalls de Cuina, en Carles Masó responsable de l’Oficina de Turisme de la Catalunya a Tarragona, la Carol de TAC 12, l’Elisenda Trilla de Produccions Saurines, en Jordi Plana i en Txema Nosas de Turisme de Valls, la Judith Esteban i en Jordi de Feel by Doing , la Laura Rubia del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona,  la Marina Rañé, tècnica de turisme del C. Comarcal de l’Alt Camp i de la Ruta del Cister,  la Meritxell Fuguet d’Eurecat, la Nani Nolla de La Cuina Violeta,  i Sergi Saladié, professor associat al departament de Geografia de la URV.

Fruiturisme a Bràfim amb Camins km0

Què trobareu en aquesta ruta?. El plaer que dóna desconnectar de tot mentre camines entre vinyes, camps d’oliveres, garrofers, sembrats i ametllers, els conreus que marquen aquest ecosistema agrícola.  A més, si ho feu al febrer, podreu veure els ametllets florits, tot un espectacle. La ruta descobreix el passat i el present, el  patrimoni, i el paisatge típic de la Plana de Secà. Explicarem anècdotes, curiositats del conreu, i també de les construccions de pedra seca. Aquesta tècnica de construcció està considerada patrimoni Mundial per l’UNESCO des del 2018. Els valors medi ambientals i la riquesa i biodiversitat del mosaic de conreu mediterrani, en regressió a tota Europa, són presents durant tota la visita.

Fruits-del-Gaia-Ecoturisme

Fruits del Gaià és un projecte de pagesia ecològica, compromesa amb el territori que porten la Mercè i l’Aram. Ens van explicar en què consisteix, perquè han apostat pel conreu de l’olivera menya, o quins animals, control·ladors de plagues utilitzen per evitar els productes fitosanitaris.

Els ametllers donen pas a la Torre d’en Garriga, catalogat com a  BCIN, bé cultural d’interés nacional. S’alça majestuós per sobre del Gaià, i ofereix unes vistes privilegiades .

De tornada, ja a Bràfim, vam conèixer tres projectes independents que treballen en sintonia: Cal Garriga, Menjamiques i Vermouth Padró&Co. Un indret únic, on ens van apropar al món de l’oli,  de la garrofa i el vermut d’una manera molt propera, entre amics.

La casa pairal de Cal Garriga,  és ella mateixa un patrimoni arquitectònic únic, història i llegat. Es conserva el trull original del s. XVIII, les rajoles hidràuliques i els frescos de sostres i parets. Però sobre tot, acull tres projectes darrere dels quals hi ha persones que creuen i valoren el territori. Han apostat pel producte agrícola, i han desenvolupat aquí el seu projecte personal i empresarial.

I per descomptat ho vam tastar tot i en vam gaudir moltíssim. Dolç, salat, intens, fresc, aromàtic. Què més es pot demanar?. Us deixem una foto amb els productes que podeu trobar.

Tots són projectes locals, persones que treballen en un territori molt desconegut, que han decidit quedar-se a casa seva i apostar per la proximitat i la qualitat.

Aquests dies que sentim a parlar tant dels problemes de la pagesia, projectes així tenen més sentit que mai, no creieu?.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *