Mapa Plana de Seca i Barraca Pedra Seca

Camins km0 hem participat en la elaboració dels continguts i presentació del Mapa de la Plana de Secà de l’Alt Camp, realitzat amb pressupost i suport del Leader del Camp. S’han començat a perfilar les accions que es duran a terme al 2020. El pla de treball, vol fomentar l’economia social i cooperativa dins d’aquest espai agrari, i ha ajudat a aconseguir un Projecte Singulars del departament de treball. Estem implicades directament amb aquest projecte professionalment i personalment.  Però, què és la Plana Agrícola de Secà de l’Alt Camp?, i sobre tot: què pot representar per la comarca?

Què i per què?

Una reflexió què pot ajudar a explicar-ho a veure què en penseu: casa teva són els metres quadrats llogats o hipotecats? o és alguna cosa més? Podríem dir que hi ha dos tipus de desarrelament. El primer es produeix quan marxes lluny de casa teva, a poder ser de vacances. Aleshores perds tot allò que configura casa teva en el teu imaginari: l’idioma, el menjar, les olors, la manera de fer de la gent, el sentit de l’humor, el forn de pa, ta germana o el bar de la cantonada. Els teus paisatges. A la plana de secà els ametllers florits són casa nostra.

El segon, que no s’hauria de donar mai, es produeix quan casa teva es transforma en un indret que no reconeixes com a propi, i aquest és especialment colpidor. Passejar  i comprovar que casa teva ha desaparegut, en un degoteig lent i constant de pèrdues d’espais al llarg dels anys, i s’ha transformat en un lloc que ja no serà casa teva mai més. Penseu en algun poble transformat en nucli turístic massificat de la costa. O al costat d’una gran industria. Penseu que els avis nascuts allà senten com a seus els restaurants de Fish&Chips o les botigues de souvenirs? . Quin és el punt de no retorn?. Així va néixer l’impuls de la Plana de Secà.

Olivera Plana de Secà

Olivera a la Plana de Secà

L’ inici sorgeix informalment, en un grup d’amics coneixedors del medi natural i de l’estima per casa seva: l’espai agrícola a la Plana de l’Alt Camp. En aquell primer grup hi eren en Jaume Solé de MN Consultors, en Xavi Tanco i en Ferran Aguilar de Medigraphic. Es van afegir la Carme de La Traca, la Montse de Cal Garriga, el Xavi Domingo, l’Eliseu, i d’altres que anàvem i veníem , com  jo mateixa.  Sense ells no seríem avui aquí. Uns motivats de la vida si voleu, enamorats de la pedra seca, dels camps de cereal tacats de roselles, del vi i l’oli, de les passejades de tarda amb els garrofers a contrallum i l’aligot cridant als joves de l’any. Això és la Plana de Secà.

Però també s’estava transformant dia a dia pel creixement urbanístic descontrolat, la superposició d’infraestructures viàries, i els polígons industrials, que esquarteren el territori, creen apantallament  i impacte visual. La clau està en l’equilibri, i d’això no anem sobrats. Mentrestant, la nostra pagesia envelleix i els joves pagesos cada vegada han de portar més terres per tirar endavant.

La Plana de l’Alt Camp -Tarragona està emmarcada per la serralada pre-litoral al nord, i els rius Francolí i Gaià a est i oest. La trobem perfectament documentada i catalogada per entitats com l’Observatori del Paisatge entre d’altres. A l’informe de MN Consultors trobareu les claus tècniques i el perquè és tan especial a nivell de biodiversitat. És la única plana de tota Catalunya que conserva de forma equilibrada els tres conreus mediterranis, a  més de llenyosos com el garrofer i l’ametller. Aquí, són conreats en petites extensions, entre marges de pedra seca refugi per la fauna, creant un mosaic viu i divers. Contrasta amb la modalitat de les grans extensions de monocultiu d’altres planes, molt més pobres en biodiversitat.

Paisatge Plana de Seca Alt Camp Ametlers i sembrat

Ametllers i sembrats

Primeres Accions

El 2013 la ciutadania, entitats culturals i empreses privades van signar un Manifest per la Preservació de la Plana Agrícola de Secà de l’Alt Camp, i la pilota va passar a l’administració local. Però en un entorn de crisi econòmica i sense el compromís real de les administracions públiques, va ser impossible tirar-ho endavant.

El 2017, CoopCamp, l’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona va encarregar un informe tècnic sobre la Plana de Secà, per cercar vies de dinamització econòmica del territori, en clau cooperatiu, social, sostenible i local. Dit i fet. No és perfecte, però va representar la llavor per més accions i estic satisfeta de la feina feta. Hem iniciat Camins km0, i la Plana de Secà és el nostre territori. Ho portem en l’ADN, i es que estem rodejades de “motivats- de- la- vida- enamorats- de- la- plana” com nosaltres.

Ara

Volem que els seus valors mediambientals, paisatgístics, culturals i productius es preservin i creixin en clau de sostenibilitat, treballant en xarxa amb pagesos i productors locals. La sostenibilitat no ha de ser una paraula buida que està de moda. És un dret dels nostres fills. Hem de crear més xarxa, créixer cercant l’equilibri. Mantenir i millorar els espais agraris, símbol de la nostra identitat, és el camí. Volem seguir sent qui som, i viure a casa nostra.

Les fotos del post són del Ferran Aguilar, un tastet. Quan la mirada d’algú que s’estima el medi és la d’un fotògraf professional expert en natura, el resultat és així de bo. Res més que convidar-vos a conèixer el nostre petit tros de paradís.

Sembrat i roselles Plana de Seca Alt Camp

Roselles a l’estiu a la Plana

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *